Over ons

Wat is Upload Cinema

Upload Cinema brengt de beste video’s van het web naar het witte doek. Elke twee maanden presenteren wij een nieuw programma vol inspirerende en vermakelijke internetfilmpjes gekoppeld aan een speciaal thema. Het publiek stuurt films in; een redactieteam selecteert de beste en stelt daar een programma van samen van circa anderhalf uur dat vertoond wordt in bioscopen en op speciale locaties. 

Waarom doen we dit? Waar kun je ons vinden? Hoe start ik mijn eigen Upload Cinema? Antwoorden op dit soort vragen vind je hier.


YouTube-Screen.jpg

Wat is Upload Cinema?

Upload Cinema brengt mensen bij elkaar die het leuk vinden internetvideo’s te zien, met elkaar te delen of zelf te maken. Ons doel is eenvoudig: elke twee maanden een inspirerend en vermakelijk programma van webfilms vertonen. We gooien amateurbeelden en het werk van professionals, gloednieuw en historisch, hoge en lage cultuur door elkaar, om te lachen of over na te denken.

Omdat we elke editie rondom een bepaald thema samenstellen, is geen enkel programma van Upload Cinema hetzelfde. Hoewel het thema van tevoren bekend wordt gemaakt, blijft het uiteindelijke programma tot aan de avond van vertoning geheim. In zekere zin bieden we dus tweemaandelijks een verrassingsprogramma.

Het publiek speelt een belangrijke rol in ons concept. Onze programma’s zijn niet alleen samengesteld uit films die ons door het publiek zijn toegezonden, maar het publiek wordt ook betrokken bij het selecteren van de films voor vertoning. Hoe meer video’s er per editie worden ingezonden, hoe groter ons netwerk van communityjury wordt.

Iedereen is welkom om onze voorstellingen te bezoeken, maar het biedt voordelen om lid te worden. Je krijgt bijvoorbeeld voorrang bij het kopen van kaarten en ontvangt onze maandelijkse nieuwsbrief. Daarnaast maak je als lid kans op een uitnodiging om in de jury te komen en te mogen meebeslissen welke films voor onze programma’s geselecteerd worden.

sfeerbeeld-publiek2.jpg

WAAROM UPLOAD CINEMA?

Film verandert door het web. Niet alleen de manier waarop film wordt gedistribueerd, maar ook de manier waarop film wordt geproduceerd en bekeken. Het hele interactieve proces van maken, mixen, kiezen, uploaden, commentaar geven, aanbevelen en reageren is de industrie ingrijpend aan het veranderen.

Film wordt steeds meer een sociale activiteit die draait om samenwerking. Helaas vindt deze activiteit plaats achter de computer thuis of op het werk. Dat is, eerlijk gezegd, niet de best mogelijke plek om van films te genieten.

Upload Cinema wil deze spannende nieuwe manier van film maken en delen naar buiten brengen, weg van het internet en het kleine beeldscherm, naar een ruimte die bedoeld is voor gezamenlijke ervaringen: de bioscoop.

sfeerbeeld-publiek.jpg

Voor Wie is Het?

De ervaring leert ons dat Upload Cinema een breed publiek aanspreekt; in principe iedereen boven de 16. Het programma trekt zowel een jong, creatief en mediagericht publiek als het traditionele arthouse publiek (40/50+), dat weet dat er op het internet op het gebied van film veel gebeurd (YouTube), maar het niet weet te vinden. Op deze manier is Upload Cinema een ontmoetingsplaats voor verschillende generaties filmliefhebbers.

Wie Zit Erachter?

Oprichters/curators zijn: Dagan Cohen (creative director van Draftfcb) en Barbara de Wijn (filmprogrammeur en –distributeur). De redactie bestaat (behalve uit de Wijn en Cohen) uit: Paul van Veendendaal (viral marketing expert), Ben de Dood (copywriter, journalist), Elki Boerdam, (graphic designer en webfilmfanaat), Ebele Wybenga (columnist Adformatie en Filmkrant), Lotte Belice Baltussen (R&D, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid), Serge Fenenko (Managing Director van het interactieve marketing agency Novocortex en virale video expert) en Anke Hellebrand (filmproducente en webfilmkenner). Per maand worden een steeds wisselende en bij het thema passende gastredactie aangesteld. Condor Digital is partner voor postproductie. Bright and Filmkrant zijn mediapartners.

collaboration.jpg

SAMENWERKINGEN & COPRODUCTIES

Upload Cinema werkt regelmatig samen met (culturele) organisaties en instellingen. Hier is een lijst met organisaties waarmee Upload Cinema heeft samengewerkt:

awards.jpg

Awards

Upload Cinema heeft, voor het promoten van bioscoopbezoek op een innovatieve manier, in binnen- en buitenland diverse prijzen gewonnen. Enkele daarvan zijn: een Zilveren ADCN Lamp (een prijs van de Art Directors Club Nederland), een Zilveren Spin Award (een prijs voor interactieve communicatie), 2 Esprix Awards (Nederlandse vakprijzen voor de meest succesvolle marketingcommunicatie campagnes), een Eurobest (de grootste Europese reclameprijs) en een Zilveren Leeuw bij de Cannes Lions, ’s werelds meest prestigieuze reclamefestival.

WAAR IS UPLOAD CINEMA ACTIEF?

Upload Cinema heeft zijn thuisbasis in Amsterdam. We zijn op het ogenblik actief in de volgende landen en theaters:

Nederland:

Rialto, Amsterdam
Centrum voor Beeldcultuur, Breda
Filmhuis Den Haag, Den Haag
Filmhuis de Keizer, Deventer
Filmhuis Leeuwarden, Leeuwarden
Lumière Cinema, Maastricht
Filmtheater 't Hoogt, Utrecht

België:

Cinema Zuid, Antwerp
Zebra Cinema, Hasselt

Spanje:

Cinemes Girona, Barcelona
Pequeño Cine Estudio, Madrid

Upload Cinema is ook te zien bij bijzondere gelegenheden en op festivals. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je hiernaast in voor onze nieuwsbrief, of word fan van Upload Cinema op Facebook.