Over ons

Wat is Upload Cinema

Upload Cinema brengt de beste video’s van het web naar het witte doek. Elke twee maanden presenteren wij een nieuw programma vol inspirerende en vermakelijke internetfilmpjes gekoppeld aan een speciaal thema. Het publiek stuurt films in; een redactieteam selecteert de beste en stelt daar een programma van samen van circa anderhalf uur dat vertoond wordt in bioscopen en op speciale locaties. 

Waarom doen we dit? Waar kun je ons vinden? Hoe start ik mijn eigen Upload Cinema? Antwoorden op dit soort vragen vind je hier.Midden in de Amsterdamse Pijp ligt Rialto, schuin tegenover het Sarphatipark. Sinds de verbouwing in 2006 beschikt Rialto over drie comfortabele zalen, en een ruim en sfeervol café. Wekelijks zijn er nieuwe Europese en niet-westerse artistieke films te zien. Daarnaast kent Rialto ook diverse speciale programma's, zoals Rialto Podium, Rialto Laat en Rialto Wereld. Rond deze programma's gebeurt altijd iets bijzonders: een inleiding, interview en/of afterparty.

Filmtheater Rialto bestaat sinds 1982, toen de Stichting Amsterdams Filmhuis zijn intrek nam in het bioscooppand aan de Ceintuurbaan. De voorgeschiedenis van Rialto als 'buurtbioscoop' dateert echter al vanaf 1921. Bij veel Amsterdammers leven nog warme herinneringen aan de kindermatinees van de 'Amsterdamsche Jeugdbioscoop'.

Diverse ingrijpende verbouwingen, de laatste in 2006, hebben Rialto veranderd in een modern theater met drie zalen, en een ruim en gezellig café. Tegenwoordig trekt Rialto zo'n 90.000 bezoekers per jaar.

In de zomer van 2010 vond in Rialto de eerste editie plaats van World Cinema Amsterdam. Dit festival, met het beste dat de cinema uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika te bieden heeft, vindt jaarlijks in augustus plaats.

Onderdeel van dit festival is World Cinema Open Air (voorheen Rialto in de openlucht). Vier dagen lang kunnen de bezoekers gratis een nieuwe 'wereldfilm' zien op het Marie Heinekenplein.

Rialto biedt daarnaast onderdak aan meerdere festivals, zoals CinémaArabe en het Afghaans Filmfestival.

Maandelijks presenteren gastprogrammeurs een sprankelende mix van cult, camp & crossover in Rialto Laat. De avonden eindigen steevast met dj's en feest.

Ook Rialto Podium - speciale vertoningen waarbij een gast zijn of haar licht laat schijnen over de te vertonen film -, Rialto Klassiek (met oude én nieuwe klassiekers) en Rialto Jong (met diverse programma's voor de allerkleinsten én voor middelbare scholieren) behoren tot Rialto's kroonjuwelen.

Adres

Ceintuurbaan 338, Amsterdam

Web

www.rialtofilm.nl. Rialto is ook op Facebook en Twitter te volgen.

Bereikbaarheid

Tram: lijn 3, 12 en 25

Nachtbus: lijn 71