09/12/2013

Round-up

Best Of 2013: de keuzes van Serge Fenenko

Serge Fenenko, naast redacteur bij Upload Cinema actief als managing director bij marketingbureau Novocortex, ging in 2013 op de wetenschappelijke tour:

"Mijn webvideotrend van 2013 is de opmars van populair-wetenschappelijke video's op YouTube. Video's die je niet alleen vermaken maar ook aan het denken zetten en nieuwsgierig maken. Geen katten, pranks of stunts, maar ethologie, snaartheorie of neurowetenschap. De pionier van dit genre is Vsauce (Amerikaanse wetenschapsjournalist Michael Stevens). Vsauce heeft nu 6 miljoen subscribers op YouTube en werkt sinds april 2013 samen met Euronews. Upload Cinema voelde deze trend aan en maakte in september 2013 The Art of Science, een programma met de meest opmerkelijke wetenschapsvideo's op YouTube. Ik volgde de trend en begon in 2013 Just Like Other Animals, een YouTubekanaal over the origin of people en gedragsbiologie.

Drie videos die deze trend illustreren:
1. Michael Stevens (Vsauce) vertelt wat met de Aarde zou gebeuren als de zon zou verdwijnen - zie hierboven.

2. Sommige wetenschappers worden YouTube-sterren omdat ze in staat zijn om de meest complexe materie begrijpelijk te maken. Hoe kun je de snaartheorie uitleggen in 4 minuten? Amerikaanse natuurkundige Michio Kaku kan dat wel:


3. Mensen zijn erg trots als ze worden vergeleken met een leeuw. En dit is vreemd, want leeuwen zijn echte klootzakken."