11/12/2013

Round-up

Best of 2013: Lotte Baltussen

Lotte Baltussen, die naast haar redacteurschap bij Upload Cinema werkt op de R&D-afdeling van Beeld en Geluid, had nog een zware dobber aan het selectieproces:

"Voorheen keek ik iedere dag meerdere webvideo's om de nieuwste memes en verborgen parels op te diepen uit de krochten van het internet. Dit jaar deed ik dat iets minder fanatiek, dat maakt dit jaaroverzicht echter wel wat lastiger. Gelukkig zijn de bookmarks in mijn RSS-reader (ja, welkom in 2008) en YouTubefavorieten een dankbare bron gebleken van inspiratie. In een lijst van rond de 20 favorieten van 2013 was de interessantste trend: drie video's die gemeen hebben dat mijn brein of dat van anderen het af laat weten.

1 - The effects of DBS on the motor symptoms of Parkinson's Disease

Andrew Johnson, een slechts 39-jarige Australiër, leidt al meerdere jaren aan Parkinson. In deze video laat Johnson zien hoe enorm het verschil is in zijn functioneren wanneer hij de pacemaker die hij heeft om de ziektesymptomen af te zwakken uitschakelt. Hij verandert van een ogenschijnlijk kerngezonde volwassen man in een totaal, volledig, hopeloos schuddende schim van zichzelf. Maar hij presenteert het met een heerlijk Australisch gevoel voor understatement en zelfrelativering. Niets is aangedikt, want dat is niet nodig.

Video: zie hierboven.

2 - Late For Meeting

Mijn capaciteit om 'teh interwebs' te begrijpen werd door het hilarische 'Late For Meeting' van David Lewandowski juist danig op de proef gesteld . Ik probeerde naarstig de diepere betekenis of zelfs aanleiding van het maken van de video te achterhalen. Silly! Dit lijkt totaal niet de bedoeling te zijn, het is enkel absurdisme op zijn best: een menselijke (klei?)figuur die is geanimeerd als een stuiptrekkende lappenpop spoedt zich naar een afspraak. Of tenminste, dat doet de titel vermoeden. Van de beknopte beschrijving op YouTube, "my summer vacation", word je ook niet veel wijzer. En dat hoeft ook helemaal niet!

3 - Brain Vitamine Quotes

Deze inspirationele levenslessen in zakformaat van 'life coach' Daniel Bellinga worden vooralsnog bepaald niet op grote schaal geconsumeerd . In 63 korte video's schotelt Bellinga evenzoveel "Brain Vitamine Quotes from me for you today!!!" voor. Ik kan eenieder aanraden ze allemaal van begin tot eind tot zich te nemen, want als je niet oplet mis je parels als "We all need lots of powerful long-range goals to help us pass the short-term obstacles" die op opgewerkte toon in heerlijk Nederlands-Engels zeer zorgvuldig worden uitgelegd. Een heerlijk staaltje zelf-hulp inspiratie, waarlijk een vitamine voor je brein."