19/12/2013

Round-up

Best of 2013: Liselotte Doeswijk

Liselotte Doeswijk, naast UC-redacteur een aantal jaar conservator van de collectie internetvideo bij Beeld en Geluid en nu zelfstandig onderzoeker, heeft ondanks haar interesse in webvideo moeite om aan vrouwonvriendelijke virals te ontsnappen. Gelukkig is het toch min of meer gelukt:

"Nee, ik vind Youtube niet altijd leuk. Ik heb geen officiele TRIGGER WARNING van feministing.com nodig om te weten dat mijn bloed gaat koken van de laatste clip van Miley Cyrus. Maar ja, je bent toch nieuwsgierig hè. Mijn truc: ik kijk eerst de parodieën, daarna kan ik hartelijk lachen om het origineel. Die aanpak werkte dit jaar zelfs voor 'Blurred Lines', ook niet bepaald een vrouwvriendelijk videootje. Ja, het is zeker "hard out there for a bitch", maar het afgelopen jaar heb ik gelukkig ook veel slimme, grappige, ontroerende, feministische video's gezien. En dat is een webtrend die van mij nog wel wat jaartjes mag duren!

1- Defined Lines (zie de video hierboven)

Robin Thicke's hit 'Blurred Lines', maar dan met de rollen omgedraaid, is een stuk beter te pruimen voor heterovrouwen. Maar vooral de nieuwe tekst en hashtags zijn vele malen beter dan het origineel.

2 - Girls Who Read

Deze gentleman geeft het enige goeie antwoord op de vraag "Tits or ass? What do you go for in a girl?" Swoon.

3 - No Woman, No Drive

Nog zo'n heerlijke vent: Hisham Fageeh gebruikt satire om protesterende Saudische vrouwen te steunen in hun strijd tegen het verbod om auto te rijden."