02/01/2014

Round-up

Best of 2013: Dagan Cohen

Door het NSA-afluisterschandaal en kritische beschouwingen over technologie van een aantal invloedrijke denkers, was Dagan Cohen somber gestemd over 2013. Vandaar dat hij zijn top 3 het thema 'digitaal verval' heeft meegegeven:

"Terugkijkend op 2013 moet ik constateren dat mijn geloof in technologische vooruitgang een flinke tik heeft gekregen. Niet alleen door het NSA-afluisterschandaal, maar ook door een aantal denkers die een overtuigend tegengeluid liet horen. Jonathan Franzen schreef dit geweldige artikel in The Guardian, Evgeny Mozorov maakte veel indruk met zijn 'anti-Silicon Valley lezing' bij het Mediafonds en mijn favoriete webkunstenaar, Jonathan Harris, schreef een vlammend betoog voor meer ethische verantwoordelijkheid onder softwareontwikkelaars. Want, zo stelt hij: communicatietechnologie is in hoge mate verslavend, en softwareontwikkelaars moeten geen drugs maken maar 'goede medicijnen'.

Ik had dus even geen zin in baby-, katten-, stunt- of fail-video's. Enigszins somber gestemd heb ik mijn top 3 van 2013 gewijd aan 'digitaal verval'. Overigens: alle drie de video's dateren van vóór 2013, maar voor mij waren ze nieuw.

1. Damaged Tape #3 (zie de video hierboven)

Ene TroFan1012isBack heeft een belachelijk grote collectie VHS-tapes. Minimaal een keer per week haalt hij een tape uit de kast en speelt die af op zijn TV. Dit filmt hij weer met een digitale camera en zit het op YouTube. Al dan niet voorzien van commentaar. Hij behandelt verschillende thema's zoals: openingstitels, commercial breaks en video's die hij op het punt staat weg te gooien. In deze video behandeld hij een beschadiging van de VHS tape aan het begin van Disney 's 'Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen'. Toch nog 4 duizend views!

2. Video Room 1000 complete Mix

Componist en videokunstenaar Patrick Lidell maakte een video, zette die op YouTube, ripte die ervan af, zette de video opnieuw op YouTube en herhaalde dit procedé 1000 keer - tot hij volstrekt onherkenbaar en onverstaanbaar is. In deze compilatie laat hij het proces van verval zien.

3. Building a Digital Ruin

In deze intrigerende video probeert kunstenaar Andreas Angelidakis een ruïne te bouwen in de inmiddels verlaten community Second Life. Ondertussen filosofeert hij over wat digitaal verval eigenlijk is: "Op een dag zal Facebook een ruïne zijn, vol verlaten profielpagina's," zegt hij. Doe eens een gok: wanneer is het zover?"