20/02/2014

Video

Gezien op Ngage: Dry Ice Experiment

Naast de vertoningen in bioscopen en theaters is Upload Cinema ook in de buitenlucht te zien, op de buitenschermen van Ngage Media. Deze schermen hangen op treinstations door heel Nederland en op drukbezochte openbare locaties als het Leidseplein in Amsterdam en de Rotterdamse Blaak.

Deze schermen zijn geluidloos, dus is de visuele kracht van de gekozen video's nog belangrijker dan gebruikelijk. Dit bijzondere chemische experiment biedt in ieder geval een interessant schouwspel: hoe vaak zie je een keuken overspoeld worden door de rookwolken van sublimerend droogijs?

Droogijs is de vaste vorm van koolstofdioxide (CO2), en wordt vaak gebruikt om te koelen. Het sublimeert al bij -78 graden Celcius: dan gaat het van een vaste vorm direct in een gasvorm over. Dit lukt dan ook uitstekend wanneer je droogijs in een bak kraanwater legt.

Dit experiment wordt uitgevoerd door CrazyRussianHacker, een Russische waaghals die met zijn YouTubekanaal gevuld met wetenschappelijke experimenten en life hacks al meer dan een miljoen abonnees verzameld heeft. Deze hit heeft daar ongetwijfeld behoorlijk aan bijgedragen.